Alla kan sporta

Sport är en viktig del i livet för många. Man kan lätt tänka att det finns sportiga och osportiga personer, men alla kan faktiskt vara sportiga på sitt eget sätt. Definitionen av en sport är ju faktiskt inte att den måste innehålla massor av spring eller snabba rörelser, men det glömmer man ofta bort. Detta betyder att även personer som kanske inte kan röra sig fullt ut eller kanske inte alls faktiskt också kan vara sportiga personer. Dessa personer brukar däremot för det mesta ägna sig åt parasport.

Parasporter finns i många olika utföranden, men nästan alla olika sporter har anpassade varianter för paraidrottare. Det finns ju till och med en helt egen olympiad för endast parasport – Paralympics. På dessa tävlingar delas de tävlande även in i olika kategorier beroende på funktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning. Dessa idrottare bevisar verkligen att sport är för alla, inte bara för de som kan använda sina kroppar fullt ut. Många av paraidrottarna klarar dessutom saker som som en “vanlig” idrottare aldrig skulle fixa. Exempelvis så finns det ryttare som rider utan ben eller armar. Det kan kännas helt omöjligt när man tänker på det, men de har verkligen bestämt sig för att det ska fungera – och då gör det också det.

Parasporten måste få större publicitet i media, för det dessa personer klarar av är faktiskt helt makalöst. Det är egentligen den typen av idrott som borde vara erkänd som den absolut mest prestigefyllda och mest imponerande!