Resa som rullstolsbunden

Att resa med kollektivtrafik om man sitter i rullstol kan vara mer eller mindre omöjligt i vissa fall. Många bussar och tåg har än idag smala trappor för att ta sig in i fordonen, vilket inte fungerar om man har rullstol. Nog för att utvecklingen går framåt, men allra helst hade man velat att all kollektivtrafik i hela Sverige skulle varit rullstolsanpassad för länge sedan. I dagsläget får man istället helt enkelt boka resor där fordonen faktiskt är anpassade för att kunna resa med som rullstolsbunden.

Oavsett vilken resa man bokar så måste man förbeställa speciella platser för rullstol. Detta även så att tågpersonalen vet om att någon som är rullstolsbunden ska åka med och därmed kanske kan hjälpa till vid på- och avstigning om det t.ex. är lite långt mellan vagnen och plattformen eller stor nivåskillnad. Detta kan de enkelt lösa genom att tillhandahålla ramper och liknande. Detta gäller dock bara på vissa tåg.

När man väl kommer fram till destinationen så är det bra om man förbokar ledsagning för att det ska gå fortare att ta sig fram på stationen. Man kanske ska till sin förbokade taxi som ska skjutsa ut en till något hotell i Halmstad och då vill man ju gärna ta sig dit så fort det går. Om man förbokar allt detta så kommer man nog säkert ändå få en relativt smidig resa, trots att man reser med kollektivtrafik. Man får komma ihåg att de allra flesta tågvärdarna är mycket snälla och hjälpsamma!